jagkanvisst.blogg.se

om mig, mitt liv, en stor längtan & vägen dit.

Jullov! :)

Kategori: Allmänt

Nu tar jag lite jullov. Hemma & ledig fram till 2 januari så även bloggen får lite jullov. 

Önskar er alla en riktigt god jul & ett gott nytt år! <3

Vecka 32 (31+2) - urinvägsinfektion..

Kategori: Allmänt

Igår när jag var på väg hem från jobbet ringde barnmorskan. Dom hade tagit fel på mina provsvar (?) Det visar sig att odlingen vi tog i torsdags efter kramperna visar urinvägsinfektion. Trots att när jag va där i tisdags sa dem tvärtom - ingen uv. Aja, klantigt kan tyckas, men jag fick penicillin och en förklaring till det onda, det är jag glad för. Igår fick jag liksom kramper av en liten promenad från tbanan och hem, kände mig helt förstörd och tänkte att ska det verkligen vara såhär? Men nu känns de bra att veta vart det onda kom ifrån och att det troligtvis går över nu med antibiotikan. :)
 
Så ett tips - Var ALLTID vaksamma på UV hörrni! Jag hade inga vanliga UV-symptom alls, utan fick bara plötsligt kramper efter att omedvetet ha gått med det ett tag. Be barnmorskan och göra UV-tester lite då och då på besöken även om ni inte har vanliga urinvägs-symptom, det har jag gjort.
 
Kraaaaaaaaaaaaaaam!

TUL 17 december!

Kategori: Allmänt

Nehejdå! Liten ville inte visa upp något kön idag. Det kneps och sprattlades hejvilt! Mådde bra gjorde den och växt mycket och bra. Så det var ju ändå viktigast. Men lite snopna blev vi, detta skulle ju vara bekräftelsen innan förlossningen. Man har ju ändå ställt in sig på tjej nu lite, eftersom dom gissade på det förra gången - så mentalt hade det varit skönt och fått det bekräftat. Men liten hade andra planer! Jobbigast var det nog för karln, han har jättesvårt för överraskningar, haha! Det är ju inte det att det spelar någon roll, men vi båda har hela tiden velat veta. Jag sa att vill han så bokar vi ett eget ultraljud, men det känns väldigt onödigt med bara 8 veckor kvar. 
 
Bebis var ganska stor, inte överdrivet men runt 2 kg. Hon trodde på mellan 3.8-4 kg när den kommer ut, om den fortsätter såhär. Men sen när vi mätte själva magen så hade den inte växt något mer den här gången heller, så det verkar mest vara bebis som växer. Gärna för mig! Men du kan väl skippa bli en JÄTTEbebis, tänk på att mamma ska pressa ut dig också? :D
 
I övrigt var alla andra värden bra & allt som det skulle. Nu ses vi innan nyår igen, man har tydligen besök varannan vecka från och med nu.

Imorgon TUL!

Kategori: Allmänt

Heeej vänner!
 
Efter förlossningsbesöket har allt varit lugnt. Helgen har jag spenderat vilandes och inte gjort många knop. Idag är jag på jobbet igen, dock ju sjukskriven 25% nu så de blir kortare dagar hela veckan vilket känns alldeles perfekt just nu. Bara en vecka kvar till julledigt då jag är ledig ca 12 dagar i sträck. Har inte haft några mer smärtor eller konstigheter. Så jag tror bara jag får acceptera att jag inte får göra någonting alls nu mer än jobb, vila & mys. 
 
Just nu håller jag på och kämpar med allt med försäkringskassan, så krångligt med sjukskrivning, tidrapporter, ledigheter och allt som ska pysslas ihop. Hoppas bara det blir rätt så jag inte får något större glapp i lönen. Blir tight nog som det är sen under mammaledigheten.
 
IMORGON däremot är det äntligen tillväxtultraljud. Helt sjukt hur snabbt tiden gått ändå, minns när vi va på rutinultraljudet vecka 19 och kände att vecka 32 var hur långt bort som helst - men nu är vi plötsligt där!? Ska bli skönt och få se hur allt står till, om liten växer som den ska och även få lite mer bekräftat om det är som vi anar - en liten tjej! Efter det är det BM-besök och sen även en läkartid som uppföljning efter torsdagens strapatser på sjukhuset. 
 
I övrigt börjar det känns lite tufft nu :) Plockar på mig det ena symptomet efter det andra. Det senaste är en härlig halsbränna vid läggdags. Känns ungefär som eld.. mysigt va? ;) Så inatt somnade jag 2-3 och så har det varit dem senaste nätterna. Jag som skrytit om hur bra jag sovit hittills, tjena! Detta kombinerat med stödskenor  & foglossning som gör att jag inte kan ligga mer än 10 minuter på varje sida innan jag vänder mig är en härlig blandning vill jag lova. Men låt mig bara orka januari ut utan mer sjukskrivning - snälla? 

Förlossningsbesök..

Kategori: Allmänt

Idag har jag gjort mitt första besök på förlossningen. Det började igår kväll. Skulle på biopremiär & se The hobbit, tänkte lite smått att det kanske va dumt med en 3-timmars film men jaaaa. Iaf filmen kom aldrig igång pga tekniskt fel så snopna fick vi gå därifrån. I bilen på väg hem börjar jag få kramper. Tänkte först att det var för jag suttit konstigt och ihoptryckt & att dem som vanligt skulle ge med sig men icke! I 4 timmar höll dem i sig & under denna tiden kunde jag varken sitta, gå eller stå. Kändes som riktigt kraftiga värkar som aldrig gav med sig. I fyyyyra timmar. Huuuuah. Vi var dessutom hos svärföräldrarna en bra bit ut på landet  från stan så sämsta tänkbara tidpunkt. Tillslut somnade jag iaf helt däckad & imorse kändes det bättre. Men under dagen har det gjort ont, varit svullet/hårt så fort jag rör mig & jag har varit orolig. Va först hos barnmorskan men hon kunde inte göra mer än kolla blodtryck & ta urinprov, så senare åkte ja även till förlossningen där jag fått ligga med ctg & göra gynundersökning & koll av livmodertapp. Allt såg bra ut & bebis mådde prima - såååå skönt! Doktorn va lite oroad över att jag haft sån stark smärta för det var inte normalt, men det verkar inte ha påverkat tapp eller annat. Är ordinerad sträng vila hela helgen, ska tillbaka på tisdag & så får vi se hur helgen varit. Ger inte sammandragningarna med sig när jag rör mig kan det vara så att jag måste bli mer sjukskriven & vila mer. 

Jag är helt omtumlad & slut nu, dessa smärtor vill ja aldrig mer uppleva (undantag förlossning såklart) så jag ska verkligen ta detta med vila på allvar.

9 december!

Kategori: Allmänt

Howhow!
 
Avslutade förra veckan med en pangförkyldning, va hemma både torsdag & fredag. Men nu mår jag bättre! Hos läkaren var vi överrens iaf, han tyckte sjukskriving 50% för foglossning, tidiga sammandragningar och karpaltunnelsyndromet. Men jag önskade 25% till och börja med. Vill ändå försöka så mycket som det går. Känns mycket bra! Nu är det bara och hoppas att försäkringskassan inte bråkar, men han trodde inte det med tanke på hur långt gången jag är och att jag går ner så pass "lite" i tid ändå. Helt sjukt system det där, att först ska man va hemma utan och veta om försäkringskassan godkänner. Och sen riskerar man och stå där utan pengar? GALET! 
 
Så nu kommer jag jobba kortare dagar, eller om jag känner för det 4 heltidsdagar och en ledig. Känns så skönt och ha det alternativet när man har dåliga dagar. Mest oroar jag mig för allt krångel med lön, försäkringskassan, blanketter osv. Men det får lösa sig. 
 
Ska apropå det ta det stora steget och ANSÖKA om föräldrapenning ikväll. Hjälp! Haha. Jag tror beslutet blir som så att vi tar ut 5 hela dagar i veckan, ansöker om typ 1 år till och börja med. Sen kan man ju ändra under tidens gång. Har även forskat fram att jag borde kunna ha tillräckligt med semesterdagar för att ta semester de 2 första veckorna i februari, istället för föräldrapenning. Så då behöver jag egentligen bara ta ut föräldrapenningsdagar from BF - skönt och inte slösa på dem i förtid! Någon annan som har ansökt ännu? Hur tänker ni? Upplägg?
 
KRAM på er!

V 30 (29+0)

Kategori: Allmänt

Jävlar vilket breakdown jag hade imorse. Vissa dagar går hormonerna bara inte att kontrollera.. Vaknade med halsont & dyngförkyld, hade vaknat 3-4 ggr inatt pga kramper i armarna & magen så var rätt förstörd redan. Upp å klä på sig, ryggen värker. Ta sig ner och lämna hunden till hundvakt, kalllt, mörkt, folk knuffas och är ego på buss/tbana. Blev arg på sambon för att han låg kvar (?), ja inte jättelogiskt men jag tyckte bara han kunde rest sig och gett mig en kram när han visste hur tung natten var men han sov ju.
 
Summasummarum när jag kommer fram till ingången på jobbet bara brister allt och jag får vända, gå upp i skogsdungen (minns ni att det var där jag stod och grina när första IVF:en misslyckades?) och står där och bölar som en tok. Ringde sambon som fick hjärtstopp och trodde något hade hänt. Han fick jättedåligt samvete för jag bölade på om allt och erbjöd sig att komma och hämta mig på momangen. Jag ska ju ändå till doktorn i eftermiddag så vi bestämde att han skulle hämta mig då istället. Och han förstod precis mina känslor när jag sa att jag behöver få höra att jag är duktig lite oftare. Han menade på att jag kör på i mitt tempo och biter alltid ihop, klagar aldrig, och då är det inte så lätt för honom och alltid veta hur dåligt jag faktiskt mår ibland. Det förstår jag, för det är jag i ett nötskal. Aldrig klaga, bara köra på. Så de va skönt och få bryta ihop lite och det känns faktiskt bättre nu. 
 
Har ju som sagt doktortid idag, för att prata sjukskrivning, känner ännu mer efter morgonens bryt att orken behöver lite hjälp på traven. Va hos sjukgymnasten igår också, fick prova tens-maskin, fick övningar och så visade hon mig vilka handledsskydd jag ska köpa för att slippa dessa värkar och domningar på nätterna. Dock så hade hon något samarbete med nåt ställe där dom sålde dessa handledsstöd där hon absolut ville jag skulle köpa dom, "bara" 600 kr styck!? Skämtaruuuu? Jag råkar veta att en av mina IVF-vänner här på bloggarna köpte sina från apoteket där dom är bra mycket billigare och tipsade mig, så det får bli min lösning också. Hoppas verkligen dom hjälper!

3 december - BM.

Kategori: Allmänt

Tjooooo!
 
Alltså jag ska sluta babbla, igår sa jag "tänk att jag inte vart förkyld under hela graviditeten", och nu sitter jag här med tjock & rinnig näsa. 
 
BM-besök imorse också! Kändes mycket bätte än förra gången. Järn 117, blodsocker 4.3, inget konstigt i urinen - OCH blodtrycket hade gått ner till 140/60, yeeeeeey! Litens hjärtslag var bra och SF-måttet hade bara ökat 1 cm de senaste veckorna vilket också var mycket bra för nu är jag nästan tillbaka på kurvan min igen. Så vi behövde inte tidigarelägga RUL:et, det blir den 17 december som planerat. Gick därifrån glad!
 
Jag berättade om mina sammandragningar och hur det varit på senaste tiden och innan jag ens var klar hade hon bokat in en läkartid till mig imorgon. Hon var bergsäker på att dem berodde på högt tempo & stress. Ska träffa doktor Håkan imorrn. Får se vad han säger och tycker. Har ju även sjukgymnasten ikväll, och hon kan tydligen också sjukskriva om hon finner skäl. Men det känns som mer logiskt att läkaren gör det. 
 
Känner mer och mer att en liten nedgång i tid skulle vara vad jag behöver. Jag vill verkligen jobba och inte gå hemma, men måste lyssna när kroppen säger nej och jag tror att skulle jag jobba t.ex 9-3 istället skulle göra stor skillnad. Då kanske jag till och med skulle orka vara människa på kvällarna och inte bara dö i soffan. Sammandragningarna har ju dessutom senaste tiden kommit just när jag går hem från jobbet, så det är som att jag orkar precis dit - men sen när jag går hem och slappnar av kommer kramperna. 
 
Är glad över min inlyssnande barnmorska iaf. Både hon och chefen är guld i detta. :)

Måndag 2 december!

Kategori: Allmänt

Måndag igen! Veckorna rusar på. Går in i vecka 30 snart. Sjukt! Och JUL! Älskar julen, allt med den. Ljus, snö, pepparkakor, familjen, mys!
 
Haft en bra heg, sambon har varit bortrest så jag har blivit bortskämd både av bästa vännen där jag sov i fredags, och sen resten av helgen hos mamma & pappa. Så mysigt och bara vara. Försökt mig ut på en del som äventyr som shopping och julmarknad, men tyvärr har dom störts av ett nytt fenomen för mig. Sammandragningar som gör ont. Jag antar att det är sammandragningar när magen spänns och det känns som starkt starkt håll i hela magen eller på ena sidan? Så känns det iaf. Och senaste veckan har det dykt upp minst någon gång per dag. Har BM-besök imorgon, så ska ta upp det med henne det.Jag förstår ju att det är kroppens sätt att säga "tagga neeer", men ibland har det liksom kommit på små promenader också, ska man verkligen inte få röra sig aaaalls? Aja, första steget kanske blir och gå ner i tid lite iaf. Tror det skulle hjälpa. Får se vad BM tycker imorgon. :)